britta-van-egmond
SpelenPlay

‘Buurten creëren waar mensen hun leven lang graag wonen’

Straatjes die maar een paar huizenblokken lang zijn. Woningen in een veelheid van smaken. Ruim baan voor de natuur. Ja, in Waelpolder hebben de stedenbouwkundigen de lat hoog gelegd. In tien jaar tijd ondergaat het gebied tussen ‘s-Gravenzande en Naaldwijk een metamorfose: die van tuinbouw naar groene ‘buitenplaats’. Met Waelse Tuin komen er in drie fasen 47 woningen bij, van eengezinswoning tot vrijstaande villa. Veranda’s, rieten daken en houten geveldelen verraden dat hier niet de eerste de beste architect aan het werk is: Van Egmond Architecten.

Inmiddels is de Waelpolder al voor een groot deel gevuld. De nieuwbouw van Waelse Tuin komt op een van de mooiste stukjes te liggen, aan de historische Poelkade. Fase 1 van het plan ligt zelfs geheel aan het binnendoorweggetje tussen de twee Westlandse kernen. ‘Een leuk gebied’, herinnert architect Britta van Egmond zich haar eerste kennismaking met de locatie. ‘Aan de Poelkade heb je een lint van vrijstaande woningen. Aan de waterkanten staan knotwilgen. Ik vind het een echt Hollands landschap.’ Samen met haar broer Diederik is zij de tweede generatie Van Egmond. Het bureau in Noordwijk heeft landelijke en zelfs internationale bekendheid. Ook in het Westland staan projecten met de handtekening van Van Egmond: De Ranken in Kwintsheul, Op De Akkers in De Lier en Noorderduin in Monster.

‘Echte buurtjes ontwerpen’
Eén voor één verschillende projecten, maar ook herkenbaar door de architectuur. Mooi om te zien, rijk gedetailleerd en vooral: méér dan woningen alleen, zegt Britta. ‘We willen echte buurtjes creëren. Buurten waar mensen hun leven lang graag wonen, zo ontworpen dat je met elkaar een band voelt.’ Ze wijst op de schets van Waelse Tuin. ‘Hier heb je een strook met groen en water, tussen de nieuwbouw en de bestaande bouw van de Fluwijn in. Dat is een leuke verbindende factor. Mensen ontmoeten elkaar daar, je loopt er een rondje met de hond en er komt een speelplekje voor kinderen.’

Vier verschillende typen woningen
In het plan van - in drie fasen - 47 woningen is ruimte voor verschillende typen: 14 eengezinswoningen, 18 twee-onder-een-kapwoningen, 8 levensloopbestendige woningen en 7 vrijstaande villa’s. Britta: ‘We hebben er niet voor gekozen om aaneengesloten rijen te maken. De openheid van het landschap willen we graag behouden, zodat je tussen de huizen door kunt kijken naar het landschap erachter.’

‘Luxe’ architectuur
Ook hier is de ‘luxe’ architectuur van Van Egmond herkenbaar. ‘We hebben gekozen voor vrij traditionele materialen die het natuurlijke karakter van het gebied benadrukken. De warme, bruingele baksteen en de houten geveldelen passen heel goed bij de natuurlijke sfeer, en bij de huizen die er al staan. Sommige huizen hebben juist weer witte accenten in de gevel. Een aantal woningen krijgt een rieten kap. Dat vonden we ook goed passen in het gebied.’

Asymmetrisch ontwerp tweekappers
Opvallend zijn ook de twee-onder-een-kapwoningen. Britta: ‘Die hebben we asymmetrisch ontworpen, alsof het een vrijstaande villa is. De ene helft heeft een dwarskap, de andere niet. Daardoor lijken de tweekappers groter. Bij woningen op een hoek hebben we weer extra aandacht gegeven aan de zijgevel. Er is er heel veel variatie te zien als je door het plan loopt, maar blijft het wel een samenhangend geheel.’

Duurzame bouw
Eén kenmerk gaat zéker in het oog springen: de veranda’s die hier en daar in het plan zijn getekend. ‘Ook op die manier brengen we de huizen en de directe omgeving dichter bij elkaar. En die veranda’s zorgen ook weer voor schaduw, dus voor minder warmte in huis’, verwijst Britta naar het aspect duurzaamheid. Alle huizen voldoen aan de BENG-norm, voor bijna energieneutrale gebouwen. De woningen zijn voorzien van een warmtepomp.

Veel kwaliteit in de openbare ruimte
‘De parkeerplaatsen zijn voorzien van halfverharding, waar regenwater goed doorheen kan. Door het niveauverschil van de Poelkade naar de Fluwijn loopt regenwater in greppels naar de groenzone ertussenin. ‘Daar planten we bijzondere bomen en struiken, voor de bijen, de vlinders en de vogels. In de gevels komen nestkastjes. We voegen heel veel kwaliteit toe aan de openbare ruimte. Niet alleen aan mensen wordt er gedacht, ook aan de natuur.’

En om die openbare ruimte niet al te ‘blikkerig’ te maken, komen er parkeerhofjes aan de randen van Waelse Tuin. Wie wil, kan ook nog kiezen uit opties om de woningen nog meer op de eigen smaak of wensen toe te snijden.

Interesse in Waelse Tuin?

De eerste fase van Waelse Tuin is zaterdag 29 juni 2024 in verkoop gegaan. Via onderstaand formulier kunt u zich aanmelden voor de twee vervolgfases van het project.

Kortom: Waelse Tuin is uw kans om luxe en kleinschalig te wonen in een groene en duurzame omgeving. Interesse? Het enige wat u daarvoor hoeft te doen is u in te schrijven, vrijblijvend.

We houden u op de hoogte via digitale nieuwsbrieven.

Let op, indien u in aanmerking wilt komen voor een woning in de Waelse Tuin dan dient u ook ingeschreven te zijn in het woningzoekenden systeem van gemeente Westland. Wij zijn hier als ontwikkelaar aan gebonden door de gemeente. Bent u nog niet ingeschreven dan kunt u dat alsnog doen via onderstaande link ter voorbereiding op de verkoop.

Liever rechtstreeks contact over Waelse Tuin?

Benieuwd naar het meest actuele beschikbare woningaanbod? Neem dan contact op met de verkopende makelaars. Zij staan u graag te woord! Voor Waelse Tuin is een ontwikkeling van WDevelop uit Den Haag. ONW is de gebiedsontwikkelaar van Waelpolder.

Rijnpoort Makelaars
Heulweg 80, Kwintsheul
Tel. 0174 - 29 46 52
nieuwbouw@rijnpoort.nl

Reichman & Rommelaar
Cornelis de Wittlaan 39, Den Haag
Tel. 070 - 354 66 00
nieuwbouw@reichmanenrommelaar.nl

Indien u onderstaand uw gegevens invult, nemen we persoonlijk contact met u op.

Met vriendelijke groet,
Verkoopteam Wealse Tuin:
Rijnpoort Makelaars en Reichman & Rommelaar.

Dagdeel(Vereist)